Alles over hoogwerkers

Iedereen die in de bouw werkt heeft er in zekere mate mee te maken: hoogwerkers. De term hoogwerker is een verzamelnaam voor machines waarmee je op een veilige manier op hoogte kunt werken. Naast werknemers in de bouwsector maakt ook de brandweer regelmatig gebruik van hoogwerkers. Maar welke soorten hoogwerkers zijn er en waar worden ze allemaal voor gebruikt? Dat lees je in dit blog.

 

Hoe werkt een hoogwerker?

Hoogwerkers worden aangedreven door middel van gas, elektriciteit, diesel of een elektromotor. Er bestaan ook combinaties van twee soorten. Het meest opvallende aan een hoogwerker is natuurlijk de uitschuifbare arm, met aan het eind een bak of staplaats. De arm is hydraulisch, wat betekent dat het wordt aangedreven door een techniek die gebruik maakt van vloeistof onder druk. Hierdoor kan de arm bewegen.

 

Soorten hoogwerkers

Er zijn veel verschillende soorten hoogwerkers. Ik zal er een paar bespreken.

– Autohoogwerker. Dit is een hoogwerker die je op een auto kunt monteren. Dit is handig voor werkzaamheden die op korte termijn op meerdere plekken op hoogte uitgevoerd moeten worden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan onderhoud aan lantaarnpalen. Ook voor mensen die de bomen langs de weg snoeien is een autohoogwerker kopen een logische beslissing. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en groottes.

– Schaarhoogwerker. Een schaarhoogwerker bestaat uit een platform dat door middel van x-vormige scharen omhoog gebracht kan worden. Het platform kan uitsluitend verticaal uitschuiven. Wel kan het onderstelsel wielen of rupsen hebben, om de schaarhoogwerker op de juiste plek te krijgen. Dit kun je alleen doen wanneer het platform onderaan staat, want anders is het te gevaarlijk. Het is ook belangrijk dat de ondergrond stabiel en vlak is. Schaarhoogwerkers worden voornamelijk gebruikt om werknemers naar een bepaalde plek te brengen.

– Spinhoogwerker. Een spinhoogwerker is in tegenstelling tot de schaarhoogwerker erg wendbaar. Ze zijn ook behoorlijk klein en kunnen daardoor in bepaalde ruimtes binnen gebruikt worden. De werkhoogte gaat tot ongeveer 35,5 meter. Door het formaat is de spinhoogwerker relatief licht en maakt de ondergrond minder uit. Deze hoogwerker is ideaal voor werk dat op moeilijk bereikbare plekken op hoogte uitgevoerd moet worden. Het heeft namelijk ook stempelpoten, die uitgedraaid kunnen worden en ervoor zorgen dat de hoogwerker stabiel blijft, ook op een schuine of instabiele ondergrond.

-Telescoophoogwerker. Telescoophoogwerkers worden veel gebruikt voor installatie-, sloop- of onderhoudswerkzaamheden. De werkhoogte gaat tot ongeveer 57 meter. Ook deze hoogwerker heeft een platform aan het einde van de arm. Deze kan niet alleen verticaal, maar ook schuin naar boven bewegen. Telescoophoogwerkers hebben wielen of rupsen om te verplaatsen.

Hopelijk heeft dit blog je wat meer duidelijkheid gebracht over hoogwerkers. Ben je van plan of zelf een hoogwerker aan te schaffen? Bekijk dan ook tweedehands aanbiedingen!